Oikeus käsitellä työsopimusta purkautuneena
Työntekijän poissaolo
- Category
- Oikeustapauksia, Työoikeus
- Asiaa on hoitanut
- Asianajaja Jyrki Kuusivaara
Turun hovioikeus on 18.10.2010 antamassaan tuomiossa ottanut kantaa työsopimuslain 8 luvun 3 §:n tulkintaan. Kyseisen työsopimuslain säännöksen mukaan silloin, jos työntekijä on ollut poissa työstä vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta sinä aikana työnantajalle pätevää syytä poissaololleen, työnantaja saa käsitellä työsopimusta purkautuneena poissaolon alkamisesta lukien.
Kun työnantaja käsittelee poissaolon vuoksi työsuhdetta purkautuneena, katsotaan työsopimuksen purkautuneen ensimmäisestä poissaolopäivästä lukien. Työnantajalla voi kuitenkin epätietoisissa tapauksissa olla selonottovelvollisuus työntekijän poissaolon syistä. Nyt käsillä olevassa tapauksessa työntekijä oli ollut sairas ja sen vuoksi työkyvytön. Työntekijä oli ilmoittanut ajalle 9.12.2008 – 12.12.2008 määrätystä sairaslomastaan työnantajalle asianmukaisesti. Sairaspoissaolon jatkuessa työnantaja oli 5.1.2009 lähettänyt työntekijälle kirjeen, jossa se ilmoitti käsittelevänsä tämän työsuhdetta purkautuneena 13.12.2008 lukien.
Työntekijä otti kirjeitse yhteyttä työnantajaan 15.1.2009 ja toimitti tälle lääkärintodistuksen sekä ilmoitti sairauslomansa jatkumisesta. Tämän jälkeen työnantaja peruutti 22.1.2009 laaditulla kirjeellä aiemman ilmoituksensa työsuhteen purkautuneena käsittelemisestä ja sen sijaan ilmoittikin käsittelevänsä työsuhdetta purkautuneena 11.1.2009 jälkeen, koska työntekijä ei tämän ajankohdan jälkeen ollut ilmoittanut sairauspoissaolon jatkumisesta.
Turun hovioikeus katsoi, että työnantaja on voinut työntekijän 15.1.2009 toimittamien lääkärintodistusten ja kirjeen johdosta päätellä, että työntekijän työkyvyttömyys jatkuu. Sen vuoksi työnantajalla olisi ollut velvollisuus oma-aloitteisesti pyrkiä elvittämään työntekijän poissaolon syy ennen työsuhteen käsittelemistä purkautuneena. Kun työnantaja ei ollut täyttänyt selonottovelvollisuuttaan, ei sillä ollut oikeutta käsitellä työsuhdetta purkautuneena. Työnantaja velvoitettiin maksamaan työntekijälle tämän irtisanomisajan palkka, korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä sekä korvaamaan työntekijän oikeudenkäyntikulut.
Työntekijää on asiassa avustanut asianajaja Jyrki Kuusivaara.