Potkut raskauden takia
syrjintä raskauden takia
- Category
- Oikeustapauksia, Työoikeus
- Asiaa on hoitanut
- Asianajaja Jyrki Kuusivaara
Koeaikana raskaaksi tullut ja tämän jälkeen potkut saanut asiakkaamme saa korvauksia entiseltä työnantajaltaan. Helsingin käräjäoikeus velvoitti 29.5.2017 antamallaan tuomiolla työnantajan maksamaan korvausta työsuhteen laittomasta irtisanomisesta sekä tasa-arvolain mukaista hyvitystä sukupuolen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä. Lisäksi työnantaja velvoitettiin korvaamaan asiakkaamme oikeudenkäyntikulut täysimääräisesti.
Kun asiakkaamme työnantaja sai tietää tämän raskaudesta, alettiin hänen työsuorituksistaan etsiä virheitä. Lopulta työsuhde purettiin koeajan perusteella noin kuukauden kuluttua siitä, kun työnantaja oli saanut tiedon raskaudesta. Potkut olivat asiakkaamme mielestä perusteettomat.
Syrjintäolettama syntyi
Tyypillisimmin raskauteen perustuva syrjintä tapahtuu koeajalla. Kun pomo saa tietää raskaudesta, työsuhdetta ei enää jatketakaan. Työnantaja saa päättää työsuhteen koeajalla mutta perusteen täytyy olla asiallinen. Päätös purkaa työsuhde koeajalla ei saa perustua raskauteen.
Jos työnantaja päättää työsopimuksen koeajalla, ja työntekijällä on syytä epäillä, että päätös perustui raskauteen, tarvitaan näyttöä ja todisteita. Syrjintäepäilyyn on syytä tarttua kiinni heti, sillä ilman todisteita menettelyyn on vaikea puuttua.
Asiakkaamme vaikeudet alkoivat, kun hän kertoi raskaudestaan työnantajalle. Työnantaja arvosteli asiakastamme voimakkain sanakääntein tilanteesta. Tämä ei kuitenkaan vielä todistanut syrjintäepäilyä, vaikka asiakkaamme itse tiesikin, että häntä oli syrjitty.
Asiakkaamme onneksi lakiin kirjattu syrjintäolettama osoittautui arvokkaaksi. Kun työnantaja oli tullut tietoiseksi asiakkaamme raskaudesta ennen koeaikapurkua, oli syntynyt syrjintäolettama. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan velvollisuutena oikeudenkäynnissä oli näyttää toteen se, että koeaikapurku perustui asiallisiin syihin. Asiallisia perusteita olisivat esimerkiksi työtehtävien laiminlyönnit.
Lakituvassa työnantajalla ei ollut näyttöä
Työnantaja väitti oikeudenkäynnissä työntekijän syyllistyneen lukuisiin erilaisiin virheisiin työtehtäviensä suorittamisessa. Työnantajan edustajan mukaan asiakkaamme ei kyennyt omaksumaan yhtäkään hänelle opastettua työtehtävää työsuhteensa aikana.
Työntekijän lisäksi yrityksessä oli kuitenkin työskennellyt myös tämän työkavereita. Asianajajan avustuksella heidät kutsuttiin todistamaan väitetyistä laiminlyönneistä ja osaamattomuudesta. Heillä ei ollutkaan mitään havaintoja väitetyistä laiminlyönneistä ja pystyimme osoittamaan työnantajan väitteet vääriksi.
Työnantajan todettiin purkaneen asiakkaamme työsuhteen laittomasti, koska purkaminen johtui raskaudesta. Lisäksi työnantajan katsottiin syyllistyneen tasa-arvolain mukaisen syrjinnän kiellon rikkomiseen.
Laki kieltää yksiselitteisesti raskaussyrjinnän. Siitä huolimatta on vieläkin melko tavallista, että tieto naisen raskaudesta vaikuttaa jollain tavoin hänen työsuhteeseensa. Kyse on merkittävästä ongelmasta, jonka suhteen yhteiskunnassa tulisi olla nollatoleranssi. Jos tarvitset oikeudellista apua syrjintäepäilyn vuoksi, ota meihin yhteyttä. Lisätietoja oikeuksistasi voit saada tasa-arvovaltuutetun julkaisemalta raskaussyrjintä -sivustolta.
Työntekijää avusti asiassa asianajaja Jyrki Kuusivaara.