Laiton irtisanominen johti korvauksiin
Laittoman irtisanomisen korvausasteikko on 3-24 kuukauden palkka
- Category
- Oikeustapauksia, Työoikeus
- Asiaa on hoitanut
- Asianajaja Jyrki Kuusivaara
Vantaan käräjäoikeus on 2.7.2009 antamallaan tuomiolla arvioinut henkilökohtaisella perusteella tapahtuneen työsuhteen irtisanomisen laillisuutta. Työsopimuslain 7 luvun 2 §:n mukaan asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.
Nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa myyntijohtajana työskennellyt työntekijä oli irtisanottu luottamuspulaa irtisanomisperusteena käyttäen. Työnantaja oli ehdottanut henkilökunnalleen palkanalennuksia vaikean taloudellisen tilanteen johdosta. Kun työntekijä oli suhtautunut tähän esitykseen kriittisesti, oli työnantaja irtisanonut työntekijän työsuhteen viitaten johtavassa asemassa olevaan henkilöön kohdistuvaan luottamuspulaan.
Käräjäoikeus katsoi, että työnantajayhtiön edustajien oli pitänyt olla valmiit sietämään voimakkaitakin kannanottoja palkanalennusehdotuksensa yhteydessä. Käräjäoikeuden mielestä varoituskynnyskin olisi tällaisessa tilanteessa epäasialliseksi koetusta käytöksestä varsin korkea. Joka tapauksessa käräjäoikeus katsoi, että työnantajalla ei ollut laillista perustetta irtisanoa työntekijän työsuhdetta.
Korvauksen määrää harkitessaan käräjäoikeus katsoi korvausta korottavaksi tekijäksi sen, ettei työntekijää oltu ennen irtisanomista kuultu työsopimuslaissa edellytetyllä tavalla eikä hänelle ollut annettu mahdollisuutta irtisanomistilanteessa käyttää avustajaa. Korvausta korottavana tekijänä käräjäoikeus piti myös sitä, että luottamuspula aiemman työsuhteen päättämisperusteena saattaa vaikeuttaa työntekijän tulevaa työnsaantia. Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijälle korvauksena työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 10 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen. Lisäksi työnantaja velvoitettiin korvaamaan työntekijän oikeudenkäyntikulut.
Asiaa on käräjäoikeudessa hoitanut asianajaja Jyrki Kuusivaara.