Korkein oikeus linjasi irtisanomisoikeutta
muun työn tarjoamisvelvoite
- Category
- Oikeustapauksia, Työoikeus
- Asiaa on hoitanut
- Asianajaja Jyrki Kuusivaara
Korkein oikeus antoi 8.6.2017 ennakkoratkaisun työnantajan oikeudesta irtisanoa työntekijöitään tilanteessa, jossa työnantaja vähentää työvoimaa ja samanaikaisesti teettää työtä tarvittaessa töihin kutsuttavilla työntekijöillä.
Turun lentoasemalla työskennellyt asiakkaamme irtisanottiin toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta. Irtisanomisen syyksi yhtiö ilmoitti tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Työnantaja oli kuitenkin ennen asiakkaamme irtisanomista ja tämän jälkeen käyttänyt samoissa työtehtävissä useita niin sanottuja tarvittaessa työhön kutsuttavia työntekijöitä.
Ryhdyimme yhdessä asiakkaamme ja tämän ammattiliiton kanssa selvittämään tilannetta ja tulimme siihen tulokseen, että asiakkaamme työsuhteen päättäminen ja samanaikaisesti muiden työntekijöiden käyttäminen samoihin työtehtäviin ei ollut lainmukaista. Haastoimme työnantajan vastaajaksi Vantaan käräjäoikeuteen ja vaadimme yhtiöltä korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.
Alemmat oikeudet hylkäsivät vaatimukset
Käräjäoikeuden mukaan yhtiössä tarjolla ollut työ oli olennaisesti ja pysyvästi vähentynyt. Se katsoi, että tarvittaessa työhön kutsuttavia työntekijöitä ei voitu pitää uusina työntekijöinä, minkä vuoksi työnantaja ei ollut pyrkinyt asiakkaamme työsuhdeturvan kiertämiseen. Näillä perusteilla irtisanominen ei käräjäoikeuden mukaan ollut laiton. Käräjäoikeus hylkäsi kanteemme.
Valitimme asiasta hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.
Pitkä oikeustaistelu palkittiin
Emme tyytyneet hovioikeuden ratkaisuun, vaan lähdimme hakemaan Korkeimmalta oikeudelta valituslupaa, joka asiakkaallemme myös myönnettiin.
Korkein oikeus päätyi tuomiossaan eri tulokseen kuin alemmat oikeusasteet. Sen mukaan tarvittaessa työhön kutsuttavien työntekijöiden jokainen työvuoro muodosti oman määräaikaisen työsopimuksensa ja siksi näitä työntekijöitä voitiin pitää uusina työntekijöinä.
Työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen asiallisesta ja painavasta syystä. Työnantajalla ei ole kuitenkaan oikeutta irtisanoa työntekijää, jos työnantaja on ottanut ennen irtisanomista tai sen jälkeen uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin.
Korkeimman oikeuden mukaan työnantajan olisi tullut tarjota ensisijaisesti asiakkaallemme työtä, jota se tarvittaessa työhön kutsuttavilla työntekijöillä teetti. Tämän vuoksi asiakkaamme työsuhteen irtisanominen oli ollut laiton. Tuomiossaan korkein oikeus korosti työn tarjoamisvelvoitteen merkitystä.
Näin ollen Korkein oikeus kumosi hovioikeuden ja käräjäoikeuden tuomiot. Työnantaja velvoitettiin maksamaan asiakkaallemme korvausta 4 kuukauden palkkaa vastaava määrä työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä. Tämän lisäksi työnantaja velvoitettiin korvaamaan asiakkaamme oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa, hovioikeudessa ja Korkeimmassa oikeudessa.
Lue koko korkeimman oikeuden tuomio tästä: KKO 2017:39
Työntekijää avusti asiassa asianajaja Jyrki Kuusivaara.