Kiinteistövälittäjän törkeä huolimattomuus ja vastuuvakuutus
Hoitamassamme jutussa kiinteistövälitysliike oli toiminut törkeän huolimattomasti aiheuttaen päämiehellemme 56.000 euron suuruisen vahingon. Päämiehemme oli ostanut laillistetun kiinteistönvälitysliikkeen välittämän asunto-osakkeen. Kaupanteon jälkeen kävi kuitenkin yllättäen ilmi, että myyty huoneisto ei ollutkaan asunto vaan toimistohuoneisto. Huoneistossa ei tämän vuoksi ollut luvallista asua ilman melko mittavia muutostöitä.
Haastoimme välitysliikkeen vastaajaksi käräjäoikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi välitysliikkeen suorittamaan päämiehellemme vahingonkorvauksena 56.000 euroa. Lisäksi välitysliike velvoitettiin korvaamaan päämiehellemme aiheutuneet oikeudenkäyntikulut.
Kiinteistövälittäjällä on lakisääteinen velvollisuus vakuuttaa toimintansa vastuuvakuutuksella. Vakuutus tarjoaa suojaa asuntojen ostajille ja myyjille tilanteissa, joissa välittäjä joutuu vastuuseen virheistä, laiminlyönneistä tai muista vahingoista, jotka saattavat aiheutua hänen huolimattomasta toiminnastaan. Vastuuvakuutus on myös olennainen osa kiinteistönvälitysliikkeen riskienhallintaa, mutta sen kattavuus voi vaihdella eri tilanteissa.
Vastuuvakuutus korvaa yleisesti ottaen välittäjän toiminnasta aiheutuneita vahinkoja, kuten virheellisiä neuvoja tai huolellisuusvelvoitteen laiminlyöntejä. Vakuutuksesta korvataan sekä myyjälle että ostajalle aiheutuneita vahinkoja. Vakuutusyhtiöllä on kuitenkin oikeus evätä korvaus tai alentaa sitä, jos välittäjä on toiminut törkeän huolimattomasti.
Välittäjän törkeä tuottamus tarkoittaa vakavaa välinpitämättömyyttä tai tahallista toimintaa, joka ylittää normaalit virheet tai laiminlyönnit. Tällaisessa tilanteessa vakuutusyhtiöllä on oikeus kieltäytyä korvaamasta vahinkoja tai rajoittaa korvausten määrää. Esimerkiksi jos välittäjä on toiminut tahallisesti vilpillisesti tai rikkonut lakia, vakuutusyhtiö saattaa evätä vakuutuskorvauksen.
Kuitenkin vakuutussopimuslain 30 §:n 3 momentin mukaan vakuutusyhtiö on velvollinen suorittamaan vahinkoa kärsineelle luonnolliselle henkilölle vastuuvakuutuksesta sen osan korvauksesta, jota vahinkoa kärsinyt ei ole saanut perityksi vakuutetulta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa vahinkoa aiheuttanut välitysliike on maksukyvytön (esim. konkurssissa) eikä kykene itse suorittamaan tuomittua vahingonkorvausta.
Saatuamme käräjäoikeuden vahingonkorvaustuomion, teimme päämiehemme puolesta vahinkoilmoituksen vahinkoa aiheuttaneen välitysliikkeen vastuuvakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiö kuitenkin eväsi korvauksen sillä perusteella, että välitysliikkeen toiminta oli ollut törkeän huolimatonta. Tilanne vaikutti päämiehemme mielestä harmilliselta ja epäoikeudenmukaiselta.
Päätimme yhdessä päämiehemme kanssa hakea välitysliikkeen asettamista konkurssiin saamamme tuomion perusteella. Käräjäoikeus asettikin välitysliikkeen konkurssiin joka sittemmin raukesi varojen puutteessa.
Tämän jälkeen teimme välitysliikkeen vastuuvakuutusyhtiöön korvauspäätöksen oikaisupyynnön sillä perusteella, että välitysliike oli maksukyvytön eikä päämiehemme näin ollen voi saada perityksi tuomittua vahingonkorvausta välitysliikkeeltä. Vakuutusyhtiö hyväksyikin oikaisuvaatimuksemme ja päämiehemme sai korvattua välitysliikkeen vastuuvakuutuksesta vahinkonsa.
Jos olet kärsinyt vahinkoa kiinteistönvälittäjän virheellisen toiminnan vuoksi, voit olla yhteydessä toimistoomme. Katsotaan yhdessä, onko asiassasi perusteita ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin. Toimistomme hoitaa jatkuvasti erilaisia kiinteistö- ja asuntokauppoihin liittyviä juttuja ympäri Suomen.