Myyjän tai myyntimiehen työsuhteen irtisanominen
Korkein oikeus on 22.12.2014 antanut mielenkiintoisen ennakkoratkaisun KKO 2014:98 työnantajan oikeudesta irtisanoa myyjän työsuhde työnantajaa tyydyttämättömien myyntitulosten perusteella. Korkein oikeus linjasi, että liian alhainen myyntikate ei riitä työsuhteen irtisanomisperusteeksi.
Tapauksessa Gigantti-myymälän myyjä sai kaksi varoitusta ja lopulta hänen työsuhteensa irtisanottiin, koska hän ei työnantajan mielestä yltänyt vaadittuun myyntikateprosenttiin. Työntekijä riitautti irtisanomisensa ja vei sen liittonsa avustuksella oikeuslaitoksen ratkaistavaksi. Kesällä 2012 käräjäoikeus päätti, että irtisanominen oli perusteeton. Käräjäoikeuden tuomio pysyi sekä hovioikeudessa että korkeimmassa oikeudessa.
Korkeimman oikeuden antaman tuomion mukaan työnantajan on maksettava irtisanotulle korvauksena työsuhteen laittomasta irtisanomisesta kahdeksan kuukauden palkkaa vastaava rahamäärä. Lisäksi työnantajan pitää maksaa myös työntekijän oikeudenkäyntikulut.
Kysymyksessä on tärkeä ennakkoratkaisu myyntihenkilökunnan irtisanomisperusteista niin sanotun aikaansaamattomuuden perusteella. Oikeuskäytännössä on aiemmin lähdetty siitä, että työnantaja voi irtisanoa myyjän työsuhteen, jos hän ei saavuta työnantajan asettamia myyntitavoitteita varoituksenkaan jälkeen. Nyt korkein oikeus tarkensi tulkintaa ja katsoi lähtökohtana olevan, että vaaditun työtuloksen saavuttamatta jääminen voi olla irtisanomisperuste vain, jos se on johtunut työntekijän viaksi katsottavasta syystä. Tulostavoitteen tulee lisäksi olla kohtuullinen suhteutettuna kyseisen työntekijän asemaan ja hänen mahdollisuuksiinsa vaikuttaa tulokseen. Mikäli työntekijä ei saavuta asetettuja tavoitteita tai suoriutuu työstään tulosmittareiden valossa muita heikommin, työnantajan tulee edelleen selvittää, mistä alisuoriutuminen johtuu, ja antaa selvät ohjeet siitä, miten työntekijä voi käytännössä saavuttaa tulostavoitteet.
Tapauksessa myyjä oli saavuttanut euromääräiset myyntitavoitteensa, eikä työnantaja ollut esittänyt hänen työskentelystään mitään muuta moitittavaa. Myyntikatteeseen myyjä pystyi vaikuttamaan vain rajallisesti. Oikeuden mukaan työnantaja voi kyllä asettaa työntekijöille tavoitteita, mutta työnantajan johtamis- ja valvontaoikeudesta ei seuraa, että se voisi liittää asettamiinsa tulostavoitteisiin tai mittareihin uhkan työsuhteen irtisanomisesta.
Työsopimuslain mukaan työnantaja saa irtisanoa vakituisen työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.
Korkeimman oikeuden ratkaisu helpottaa jatkossa myyntihenkilökunnan irtisanomistilanteiden arviointia. Lähtökohtana on, että työnantaja saa irtisanoa tulostavoitteistaan jääneen myyjän. Mutta vain, jos tulostavoitteen saavuttamatta jääminen on johtunut työntekijän viaksi katsottavasta syystä ja tavoite on kohtuullinen. Lisäksi korkein oikeus asetti työnantajalle velvoitteen selvittää mistä mahdollinen alisuoriutuminen johtuu sekä velvollisuuden antaa työntekijälle selkeät ohjeet, miten tavoitteet käytännössä voi saavuttaa. Ennakkopäätös parantaa myyntihenkilökunnan oikeusturvaa jatkossa.
Tutustu koko ennakkopäätökseen tästä KKO 2014:98.