Avopuolisoiden omaisuuden erottelu
Vuonna 2011 voimaan tulleen avoliittolain (laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta) mukaan avopuolisoilla on oikeus omaisuuden erotteluun avoerotilanteessa. Omaisuuden erottelu tapahtuu avopuolisoiden välillä samalla tavalla kuin aviopuolisoidenkin välillä silloin, kun aviopuolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen (mikäli aviopuolisoilla ei ole avioehtosopimusta, kutsutaan omaisuuden jakamista puolisoiden välillä ositukseksi).
Omaisuuden erottelussa pääperiaate on se, että kumpikin puolisoista saa pitää oman omaisuutensa sekä velkansa. Mikäli omaisuutta ei ole kirjattu kummankaan avopuolison nimiin, eikä voida näyttää kummalle puolisoista tietty omaisuus kuuluu, joudutaan turvautumaan yhteisomistusolettamaan. Tällöin omaisuus katsotaan kuuluvan avopuolisoille yhteisesti ja yhtä suurin osuuksin.
Jos osapuolet eivät pääse keskenään sovintoon erottelun osalta, avopuolisot, toinen puolisoista tai kuolleen puolison perillinen voi hakea pesänjakajan määräämistä käräjäoikeudelta omaisuuden erottelua varten. Pesänjakajamääräystä ei voi kuitenkaan hakea enää sen jälkeen, jos avopuolisot ovat jo keskenään tehneet sopimuksen erottelusta. Omaisuuden erottelusta tehdään erottelukirja, joka kertoo, mitä omaisuutta kukin on toimituksessa saanut.
Erottelun vaatimiselle ei ole laissa asetettu aikarajaa, joten erottelu voi tapahtua myös paljon avoliiton tosiasiallisen purkautumisen jälkeen.
Erottelua pohtivien avopuolisoiden on kuitenkin hyvä huomata, että omaisuuden erottelusäännöksiä voidaan soveltaa vain sellaiseen avoliittoon, joka täyttää lain määritelmän avoliitosta. Näin ollen kyseistä lakia voidaan soveltaa vain silloin, kun avopuolisot ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta. Omaisuuden erottelua voivat vaatia myös avopuolisot, joiden kohdalla edellä mainittu aikavaatimus ei täyty, mutta heillä on tai on ollut yhteinen lapsi.
Avopuolisot eivät voi pätevästi sopia luopuvansa omaisuuden erottelusta tai pesänjakajamääräyksen hakemisesta. Omaisuuden erottelua ei kuitenkaan tarvitse toimittaa silloin, kun kumpikaan osapuolista ei sitä vaadi.
Toimistomme henkilökunta hoitaa myös pesänjakajan tehtäviä.